середу, 4 квітня 2012 р.

Рівень 1. Урок 3. Технологія роботи з електронними таблицями

Переміщення по електронній таблиці (ЕТ) виконують за допомогою маніпулятора миші, клавіатури, опцій меню.

1. Переміщення по ЕТ за допомогою маніпулятора миші:

– для активізації будь-якої клітинки ЕТ за допомогою миші достатньо перемістити покажчик миші на клітинку і клацнути лівою клавішею миші;
– для переміщення по ЕТ на декілька рядків або стовпчиків використовують вертикальні та горизонтальні лінійки прокрутки.

2. Переміщення по ЕТ за допомогою клавіатури:

Home - До стовпчика А поточного рядка
Ctrl+Home - До клітинки А1
Ctrl+End - До останньої заповненої клітинки таблиці
Page Up - Вгору на один екран
Page Down - Вниз на один екран
Alt+Page Up - Вліво на один екран
Alt+Page Down - Вправо на один екран
Ctrl+Page Up - До наступного аркуша робочої книги
Ctrl+Page Down - До попереднього аркуша робочої книги

3. Переміщення по ЕТ за допомогою команд меню.

Для переміщення на визначену клітинку використовують команди Правка/Перейти. Відкриється діалогове вікно Переход, де у вікні зі списком клітинок два рази клацніть на адресі клітинки, або, якщо список відсутній, на вкладинці Ссылка вкажіть потрібну адресу клітинки. Інший спосіб – натиснути функціональну клавішу і набрати на клавіатурі потрібну адресу клітинки.

Уведення даних в ЕТ. Табличний процесор підтримує три типи даних: текстові, числові та формули. У свою чергу числові дані розглядаються як числа та дата. Кожний тип даних має власні характеристики формату. По замовчуванню встановлені наступні формати:

– для текстової інформації – вирівнювання по лівому краю клітинки;

– для чисел – загальне представлення натуральних чисел з вирівнюванням по правому краю клітинки з симетрією відносно крапки, як роздільника цілої та дробової частини числа;

– дані типу дати мають формат, що встановлений по замовчуванню в системі, наприклад, 2.01.2004 тощо, і змінюється за бажанням користувача;

– даним типу формул передує значок дорівнює «=». Формули можуть вміщувати арифметичні дії над числами або адресами клітинок з числовими значеннями, які розділені арифметичними знаками, а також можуть вміщувати вбудовані функції. Наприклад,
=((45,234+54)/25)^3; =A1+D12*0,15; =КОРЕНЬ(ABS(-16)).

Уведення даних виконується звичайним способом, наприклад, набирається на клавіатурі число, текст або адреси клітинок і натискується клавіша .

Абсолютна і відносна адресації клітинок.
Під відносною адресацією розуміють адресацію клітинок, що підтримує зміни при копіюванні формул, тоді як при абсолютній адресації фіксуються. Це досягається введенням додаткового символу «$». Наприклад:

$C4 – фіксується ім’я стовпчика С;

$C$4 – фіксується адреса клітинки;

C$4 – фіксується номер рядка.

Редагування вмісту клітинок
виконується активізацією клітинки, вміст якої відобразиться у рядку формул для редагування, або подвійне клацання на клітинці, а також активізацією клітинки і натисненням функціональної клавіші .

Виділення діапазону клітинок у ЕТ використовується для редагування їх вмісту, форматування тощо.

1. Виділення діапазонів клітинок за допомогою маніпулятора миші:

– установіть покажчик миші на першій клітинці діапазону, який потрібно виділити;

– утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перетягніть покажчик миші на останню клітинку діапазону і тільки потім відпустіть кнопку миші. Виділений діапазон матиме темний колір;

– якщо потрібно виділити клітинки, які розташовані не поряд, тоді використовують клавішу .

2. Виділення діапазонів клітинок за допомогою клавіатури:

– установіть курсор на першій з діапазону клітинок;

– натисніть клавішу і, утримуючи її, натискайте клавішу переміщення (стрілки вправо, вліво, вгору, вниз) до виділення всього діапазону клітинок;

– якщо потрібно виділити декілька не суміжних діапазонів клітинок, скористайтесь клавішею і клавішами переміщення курсору.

3. Виділення стовпчиків і рядків за допомогою маніпулятора миші:

– для виділення стовпчика, клацніть на назві стовпчика, тобто літері, яка знаходиться на верхньому бордюрі ЕТ;

– Для виділення декількох стовпчиків додатково до вказаного використовуйте клавіші – для стовпчиків, що розташовані поряд, або – у протилежному випадку.

Очищення та знищення вмісту клітинок використовується в процесі редагування ЕТ. Вказані команди у табличному процесорі відрізняються своїми діями. Так, під очисткою клітинки розуміють стирання її вмісту, встановлених форматів тощо, тоді як під знищенням розуміють вирізування клітинок з ЕТ. Виконанню команд передує виділення діапазонів клітинок. Досить часто для знищення використовують клавішу .

Указані дії можна виконати за допомогою команд: Правка/Очистка...; Правка/Удалить...

Відміна відпрацьованих команд
виконується за допомогою команд Правка/Отменить або кнопкою Отменить панелі інструментів, яка широко використовується при редагуванні ЕТ.

Переміщення даних за допомогою вирізування, копіювання і вставки

Копіювання від вирізування відрізняється тим, що у першому випадку виділений діапазон клітинок залишається у джерелі, тоді як при вирізуванні він знищується.

Для вирізування (копіювання) декількох клітинок Excel забороняє використовувати несуміжні діапазони.

Технологія виконуваних дій:

– виділити діапазон клітинок і виконати команди Правка/Вырезать (Копировать), або клацнути на кнопці Вырезать (Копировать), які розташовані на панелі інструментів. Блок виділених клітинок буде відображатись пунктирною лінією, а його вміст переміститься в буфер обміну;

– установити покажчик миші на клітинці для вставки і виконати команди Правка/Вставка, або клацнути на кнопці Вставка панелі інструментів.

Копіювання вмісту клітинки в діапазон клітинок виконується наступними діями:

– виділити потрібну клітинку. У правому нижньому кутку з’явиться маркер (прямокутник темного кольору);

– покажчик миші помістити на маркер (покажчик прийме вигляд «+»), клацнути лівою клавішею миші, і, утримуючи її, перетягнути маркер до останньої клітинки потрібного діапазону. Діапазон клітинок заповниться даними.

Переміщення клітинок за допомогою перетягування виконується наступним чином:

– виділити діапазон клітинок;

– підвести покажчик миші до зовнішнього краю виділених клітинок до прийняття покажчика вигляду стрілки, потім натиснути ліву кнопку миші і, утримуючи її, притягти виділену групу в потрібне місце. Під час переміщення відображається контур діапазону;

– для копіювання діапазону за допомогою перетягування необхідно додатково натиснути клавішу і тільки потім перемістити виділений блок. Покажчик миші буде супроводжуватись значком «+», що вказує на копіювання.

Зміна ширини стовпчиків
(форматування стовпчиків). Виділити стовпчик(ки) для форматування і виконайте одну із вказаних дій:

виконайте команди Формат/Столбец/Ширина. З’явиться діалогове вікно Ширина столбца, в яке потрібно ввести значення ширини і натиснути кнопку ОК. Але вказати потрібну ширину в міліметрах досить складно, тому рекомендуємо користуватись технологією б);

підвести покажчик миші на вертикальну лінію стовпчика до появи двонаправленої стрілки, потім натиснути ліву клавішу миші і, не відпускаючи її, протягнути вправо для збільшення ширини, або вліво для зменшення. Зручно виконувати вказані дії з бордюром.

Форматування клітинок.
Під форматуванням клітинок розуміють установлення числового та текстового формату, вирівнювання, підбір шрифтів, границь, виду вмісту клітинки та захисту від несанкціонованого редагування. Технологія форматування клітинок:

– виділити клітинку або діапазон клітинок;

– виконати команди Формат/Ячейка, або клацнути на виділеному діапазоні правою клавішею миші, тобто викликати контекстне меню, і виконати команду Формат ячеек;

– вибрати одну із вкладинок: Число, Выравнивание, Шрифт, Граница, Вид, Защита.

Зауваження.
Під форматуванням числових даних розуміють представлення даних у форматах: Общий, Числовой, Финансовый, Дата, Врема, Процентный, Текстовый і т.п. Для текстових даних користуються вкладинкою Выравнивание.

Завдання 1. Виконати переміщення по ЕТ за допомогою маніпулятора миші та клавіатури:

1) перемістити курсор на одну клітинку вниз, вгору, вправо, вліво;

2) перемістити курсор на один екран вниз, вгору, вправо, вліво;

3) перемістити послідовно курсор у наступні клітинки D10, AB5, G12, C28, A1.

Завдання 2. Виділити діапазони клітинок:

1) діапазон клітинок від А1 до А4;

2) діапазони клітинок В1 : В4 та D1 : D4;

3) клітинки А1 та С2 : С3;

4) виділити діапазон заповнених клітинок.

Завдання 3. Створити таблицю множення:

1) Створити підписи таблички:



2) Написати формулу, використовуючи абсолютні посилання:



3) Розтягнути комірку з формулою вниз і вправо:

Немає коментарів:

Дописати коментар