неділю, 25 березня 2012 р.

Рівень 3. Урок 3. База даних в MS Excel

Створити таблицю "Облік кадрів" в якій повинні бути наступні поля: табельний номер, прізвище та ініціали, кафедра, категорія (тобто зазначено чи людина є постійним працівником чи сумісником), навантаження (в годинах), дата народження, дата прийому на роботу.

1. Створити структуру таблиці, відформатувати стовпчики за типом даних.

2. Задати умови на введення даних у поле "Навантаження" так, щоб можна було вводити тільки значення між 100 та 1000. Створити появу повідомлення про помилку при введенні даних помилкового значення.

3. Задати список допустимих значень поля "Посада", який складається з елементів: асистент, старший викладач, доцент, професор. Передбачити введення підказки при введенні даних у поле "Категорія" у вигляді тексту:

п- постійний працівник, с - сумісник

4. Заповнити таблицю 15 записами.

5. Розрахувати оклад, який залежить від посади та навантаження

ПосадаКількість годин на 1
ставку
Оклад (1 ставка)
асистент850360
старший викладач800420
доцент750480
професор700550


6. Додати 2 поля "Вік" та "Стаж роботи". Розрахувати вік та стаж роботи для кожного працівника за допомогою функцій ГОД() та СЕГОДНЯ().

7. Організувати перегляд записів доцентів, у яких навантаження перевищує 750 годин.

8. Організувати перегляд

  • працівників за кафедрами;

  • працівників, які працюють за сумісництвом;

  • працівників, які старші за певний вік;

  • працівників, у яких стаж менше 5 років.

9. У списку відшукати всі записи, які задовольняють двом умовам: прізвище починається на літеру А та навантаження яких перевищує 750 годин.

10. Відсортувати створену таблицю за кафедрами.

11. Відсортувати таблицю за кількома полями одночасно, наприклад по кафедрі та по прізвищу або стажу роботи.

12. Відфільтрувати список за допомогою функції автофільтр так, щоб на екран виводилися лише записи, що відповідають умові: вік більше 25 і менший 40.

13. Вивести на екран записи працівників певної кафедри (за бажанням), які працюють за сумісництвом (функція автофільтр).

14. Використовуючи розширений фільтр знайти записи працівників, які працюють на посаді доцента, та вивести ці дані в окреме місце аркуша.

15. Вивести дані про працівників, що працюють за сумісництвом.

16. За даними таблиці обчислити кількість постійних працівників і сумісників на кожній з кафедр та загальне навантаження викладачів кожної кафедри (функції СУММЕСЛИ() та СЧЕТЕСЛИ()).

17. Обчислити середню заробітну плату для певної групи працівників (функція ДСРЗНАЧ()), мінімальне та максимальне навантаження (ДМАКС() та ДМИН()).

Немає коментарів:

Дописати коментар