неділю, 18 березня 2012 р.

Рівень 3. Урок 2. Пошук розв’язку в MS Excel. Завдання

Користуючись пошуком розв'язків (урок 1), розв'язати наступні задачі математичного програмування:

Завдання 1.
На консервному заводі виготовляють 3 види молочних сумішей для чого використовують 3 види сировини. Норми витрат сировини на виробництво кожного виду сумішей, запаси сировини, а також прибуток від реалізації кожного виду сумішей наведені у таблиці:

Вид сировини
Норми витрат сировини (т) на 1(т) сумішей
Запаси сировини (грн.)
"Малюк"
"Ведмедик"
"Сонечко"
Молоко сухе
0,8
0,5
0,6
900
Мука рисова
0,4
0,4
0,3
700
Цукор
0
0,1
0,1
1000
Прибуток (грн.)
108
112
126


Визначити план виробництва сумішей, який забезпечить найбільший прибуток.

Завдання 2.
Консервний завод для виробництва 3 видів овочевих консервів "Салат овочевий", "Перець фарширований", "Перчинка" використовує три види основної сировини: перець, томатний соус, моркву. Норми витрат сировини кожного виду на виробництво 1партії консервів наведені у таблиці. В ній же наведена загальна кількість сировини кожного виду, яка може використовуватись консервним заводом, а також й прибуток від реалізації кожного виду консервів.

Вид сировини
Норми витрати сировини
Запас сировини
"Салат овочевий"
"Перець фарширований"
"Перчинка"
Перець
0,25
0,4
0,5
160
Томатний соус
0
0,25
0,5
180
Морква
0,7
0,5
0
140
Прибуток (грн.)
216
224
222


Визначити план виробництва продукції, який забезпечить максимальний прибуток.

Завдання 3.
Цех напівфабрикатів виробляє два види продукції і при цьому використовує чотири види сировини у кількості, вказаній нижче.

Вид сировини
Витрати сировини на 1 кг продукції
Запас сировини
продукція І
продукція ІІ
А
3
2
2200
В
9
11
1950
С
4
1
2400
D
0
3
2050
Прибуток від виробництва одиниці продукції
25
35


Визначити план випуску продукції, який забезпечить максимальний прибуток.

Завдання 4.
У таблиці наведені ресурси торгового підприємства на квартал і нормативи їх витрат на тис. гривень товарообігу на овочеві і плодово-ягідні консерви.


Показники
Нормативи витрат
Фонди показників
овочеві
плодово-ягідні
Витрати праці торгівельних працівників (люд.- год.)
7
9
1700
Площа торгівельних залів (кв.м.)
0,4
0,3
75
Витрати обігу (грн.)
5
4
960
Прибуток (грн.)
80
90



Скласти квартальнийплан товарообігу, який забезпечить найбільший прибуток.

1 коментар: